Nic tak nie poprawia człowiekowi humor jak pyszne, uśmiechające się śniadanie ;)
Bentō (jap. 弁当?) – rodzaj posiłku kuchni japońskiej, mający postać pojedynczej porcji na wynos, kupowanej w punktach gastronomicznych lub przygotowywanej w domu.
Tradycyjne bentō składa się z ryżu, ryby lub mięsa, a także z pikli i gotowanych warzyw. Posiłek pakowany jest w odpowiednie pudełko (jap. 弁当箱 bentō-bako?) – może to być zwykłe plastikowe, produkowane masowo opakowanie, bądź specjalne, wykonane z drewna i lakierowane. Gotowe bentō jest dostępne w wielu miejscach w Japonii, takich jak sklepy spożywcze, stacje kolejowe, stacje benzynowe, kioski, domy towarowe czy specjalne sklepy z bentō (jap. 弁当屋 bentō-ya?).
Pomimo dużego wyboru wśród gotowych rodzajów bentō, wielu Japończyków do tej pory przygotowuje własne posiłki w domu, aby spożyć je potem podczas przerwy w szkole czy pracy.
Pierwsze wzmianki o bentō pochodzą z V wieku n.e., kiedy to Japończycy wyruszali polować lub łowić ryby z daleka od swoich domostw. Zabierali wtedy ze sobą podsuszany ryż, który po wymieszaniu z wodą rolowano w małe porcje.
W okresie Edo bentō upowszechniło się – posiłek w pudełku był zabierany do teatru czy na wycieczki. W epoce Meiji pojawiły się ekiben (jap. 駅弁?) – czyli bentō kupowane na stacjach kolejowych, zawierających ryż z piklami moreli japońskiej (umeboshi) na podróż.
Są takie składniki, których nie powinno się używać w Bento, a są nimi:
Bentō (jap. 弁当?) – rodzaj posiłku kuchni japońskiej, mający postać pojedynczej porcji na wynos, kupowanej w punktach gastronomicznych lub przygotowywanej w domu.
Tradycyjne bentō składa się z ryżu, ryby lub mięsa, a także z pikli i gotowanych warzyw. Posiłek pakowany jest w odpowiednie pudełko (jap. 弁当箱 bentō-bako?) – może to być zwykłe plastikowe, produkowane masowo opakowanie, bądź specjalne, wykonane z drewna i lakierowane. Gotowe bentō jest dostępne w wielu miejscach w Japonii, takich jak sklepy spożywcze, stacje kolejowe, stacje benzynowe, kioski, domy towarowe czy specjalne sklepy z bentō (jap. 弁当屋 bentō-ya?).
Pomimo dużego wyboru wśród gotowych rodzajów bentō, wielu Japończyków do tej pory przygotowuje własne posiłki w domu, aby spożyć je potem podczas przerwy w szkole czy pracy.
Pierwsze wzmianki o bentō pochodzą z V wieku n.e., kiedy to Japończycy wyruszali polować lub łowić ryby z daleka od swoich domostw. Zabierali wtedy ze sobą podsuszany ryż, który po wymieszaniu z wodą rolowano w małe porcje.
W okresie Edo bentō upowszechniło się – posiłek w pudełku był zabierany do teatru czy na wycieczki. W epoce Meiji pojawiły się ekiben (jap. 駅弁?) – czyli bentō kupowane na stacjach kolejowych, zawierających ryż z piklami moreli japońskiej (umeboshi) na podróż.
Mój talent kulinarny nie jest godny pozazdroszczenia ale mam nadzieję, że chociaż kiedyś w połowie wyjdzie mi coś tak pięknego, że aż szkoda będzie to zjeść ;)
Myślę ,ze nie muszę wyjaśniać poszczególnych składników BENT'A (chyba tak to się odmienia) ale jakby ktoś miał wątpliwości to wytłumaczę co to są pikle.
Po wstępnym krojeniu warzywa zostają posolone i są przechowywane w emaliowanej misce bądź kamiennym garnku. Po odcedzeniu płynu, nagromadzonego w wyniku procesów chemicznych zainicjowanych przez sól, warzywa zostają umieszczone w słoikach i zalane marynatą w wysokiej temperaturze, sporządzoną na bazie wody, cukru, gorczycy i octu. Słoiki zostają następnie hermetycznie zamknięte i poddane procesowi pasteryzacji.
Pikle stanowią dodatek do potraw, w szczególności mięsnych.
Nie wszystko nadaje się do Bento
Są takie składniki, których nie powinno się używać w Bento, a są nimi:
· Surowa ryba –
klasyczne sushi absolutnie nie powinno znaleźć się w Bento. Możesz je
zastąpić sushi naleśnikowym z wędzonym łososiem lub
tuńczykiem z puszki;
· Niedogotowane mięso krwiste w środku, np. wołowina;
· Niedogotowane tofu – wilgotne i nie w pełni ugotowane tofu psuje się tak samo szybko jak surowe mięso. W pełni ugotowane tofu nadaje się do Bento;
· Niedogotowane jajko, np. na miękko lub sadzone;
· Domowy majonez, chyba że możesz go przechowywać w Bento boxie utrzymującym niską temperaturę. To samo dotyczy sosu tatarskiego i sosu tysiąca wysp. Mimo, że majonez sprzedawany w sklepach ma w swoim składzie konserwanty, a zatem dłużej utrzymuje świeżość, to jednak lepiej jest ograniczać spożywanie niezdrowych, chemicznych dodatków;
· Resztki jedzenia, które wygląda już „niewyraźnie” – wydaje się to oczywiste, ale są ludzie, którzy pakują do Bento stare potrawy sprzed dwóch dni i dziwią się potem, że ich jedzenie jest niedobre. Niezależnie od tego, jak śliczne jest twoje pudełko do Bento, nie sprawi ono niestety, że to, co zepsute, stanie się świeże i smaczne. Zachowaj więc zdrowy rozsądek podczas przygotowywania Bento.
· Niedogotowane mięso krwiste w środku, np. wołowina;
· Niedogotowane tofu – wilgotne i nie w pełni ugotowane tofu psuje się tak samo szybko jak surowe mięso. W pełni ugotowane tofu nadaje się do Bento;
· Niedogotowane jajko, np. na miękko lub sadzone;
· Domowy majonez, chyba że możesz go przechowywać w Bento boxie utrzymującym niską temperaturę. To samo dotyczy sosu tatarskiego i sosu tysiąca wysp. Mimo, że majonez sprzedawany w sklepach ma w swoim składzie konserwanty, a zatem dłużej utrzymuje świeżość, to jednak lepiej jest ograniczać spożywanie niezdrowych, chemicznych dodatków;
· Resztki jedzenia, które wygląda już „niewyraźnie” – wydaje się to oczywiste, ale są ludzie, którzy pakują do Bento stare potrawy sprzed dwóch dni i dziwią się potem, że ich jedzenie jest niedobre. Niezależnie od tego, jak śliczne jest twoje pudełko do Bento, nie sprawi ono niestety, że to, co zepsute, stanie się świeże i smaczne. Zachowaj więc zdrowy rozsądek podczas przygotowywania Bento.
Pudełka na Bento są bardzo różnorodne, a więc młody czy stary każdy dla siebie coś wynajdzie ;)
Duży wybór takich pudełeczek znajdzie się w internetowych sklepach np http://www.bentomania.pl/
BENTO posiada wiele słodkich różnorodnych dodatków do ozdabiania, wycinania itp.
Podsumowując:
Osoby, które zabierają się do robienia takiego śniadania mogą się pochwalić swoją inwencją twórczą.
Jest wiele blogów związanych z tym tematem, a więc jeśli ktoś ma ochotę na takie pyszne i wytworne śniadanie wystarczy, że zajrzy na jakiś i już gotowy przepis ma.
Aby nie było, że jestem taka zła dam wam link do jednego z nich ;)
Mam nadzieję ,że właścicielka bloga nie obrazi się, że udostępniłam Jej własność ;)
Myślę, że nie co innego jak bym pośniedziała ,że to moje ;D
Miłego dnia.
Zawsze chciałam coś takiego zjeść :)
OdpowiedzUsuńIlekroć oglądam takie bento, jestem pod wielkim wrażeniem, jak pięknie można poukładać jedzonko :D
OdpowiedzUsuńjakie słodko to wygląda ,aż żal jeść xD
OdpowiedzUsuńslodkie takie sniadanko ;)
OdpowiedzUsuńPiękne, ale chyba wolę rano dłużej pospać, niż kleić świnki z ryżu ;D
OdpowiedzUsuńja robię dzień wcześniej świnki, a następnego dnia cieszę się pysznym i ładnym lunchem w pracy :)
UsuńPozdrawiam
Monika
Ale pomysłowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam oglądać środowe benta u 'Na wsi w Japonii' i kiedyś chciałabym spróbować takie coś zjeść :)
OdpowiedzUsuńJa się nie obrażam, tylko bardzo mi miło, że zamieściłaś link do mnie :) bardzo bym chciała krzewić kulturę przygotowywania sobie jedzenia do pracy, bo to sprzyja i zdrowiu i oszczędzaniu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Ale fajne bento ^^
OdpowiedzUsuńNie mogę się nie zgodzić z poprzedniczkami, bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńojeeej uwielbiam takie rzeczy :D zawsze jak widze gdzies w internecie to sama mi sie mordka cieszy :D
OdpowiedzUsuńBento <333. Ah zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńmniam ależ smakowitości :) wspaniałe :) zapraszam serdecznie do siebie :)
OdpowiedzUsuńMniam <3.
OdpowiedzUsuńSłodkie fotki i śliiicznyy wpis. Po prostu mogłaś Bento zostawić = czasem lepiej tak brzmi w tym wypadku też byłoby dobrze.
OdpowiedzUsuńZostańmy przy misce - nikt chyba nie ma kamiennego garnka = wiem że to dla wiedzoholików napisałaś ale zabawnie słuchać o kamiennych naczyniach :D
Śliczne te świnki z ryżu na pierwszym zdjęciu ♥ szkoda by mi było zjeść takie :) Zawsze chciałam sobie takie zrobić ale nie ma czasu rano :(
OdpowiedzUsuńAż szkoda jeść tak ślicznie podane dania :)
OdpowiedzUsuńmm ale bym zjadła, te świnki i pandy są cudne:)
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda smaczne.:D
OdpowiedzUsuńJakie to wszystko ładne :)
OdpowiedzUsuńPrzeurocze to ! :d
OdpowiedzUsuńPrześliczne i kolorowe! Taką świnkę chcę!!!
OdpowiedzUsuńWOW! Wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńDzięki za odwiedziny, pozdrawiam :)
mniam <333
OdpowiedzUsuńaa.. jakie urocze :D
OdpowiedzUsuńMoim odwiecznym marzeniem to zjeść kiedyś w szkole takie prześliczne bento *.*
OdpowiedzUsuńte u góry są genialne :D a takie słodkie pojemniczki mogłabym i ja nosić, zamiast mojego żółciaka :D
OdpowiedzUsuńZawsze zazdroszczę Japończykom jak widzę bento. Muszę kiedyś sobie kupić takie pudełeczko, ale obawiam się, że nie będzie wyglądać tak uroczo jak u nich.
OdpowiedzUsuńTak to mozna jeść :) nawet największy niejadek by sie nie oparł! :)
OdpowiedzUsuńmniam... aż się chce zjeść :D
OdpowiedzUsuńEh te japońskie pomysły .... mniam mniam mniam
jakie słodkie te ozdoby. aż szkoda jeść:)
OdpowiedzUsuń