środa, 28 maja 2014

Domowe gofry ze suszonymi owocami.






Jak można w bardzo łatwy i dosyć leniwy sposób wykorzystać suszone owoce?
Wystarczy kupić gotową podstawkę, trochę śmietany i dodać kilka owoców jakie mamy pod ręką ja np miałam morwę białą (któa chyba jest na czasie bo ostatnio widziałam tabletki z morwy-ale ja jak widać postawiłam na naturalność :D ) i aronię.



Ilość śmietany była niewielka tylko tak lekko do smaku bo miała być to zdrowa przekąska ;D 
Oczywiście każdy z was może sobie tam powrzucać to na co ma ochotę.  



Morwę białą  znajdziecie np w sklepie internetowym http://gojishop.pl/ wszystkie owoce, które dostałam od tego sklepu charakteryzuję bardzo szczelne i przezroczyste opakowanie,w którym znajdziemy nasze owoce. 



Morwa biała przypadła mi do gustu już od samego początku ponieważ jej kształt kojarzy mi się ze szyszkami, czyli z naszymi rudymi kitkami (wiewiórkami). 

Owoce są lekko twarde ale jeśli potraficie zjeść kostkę czekolady to zjedzenie morwy tez wam wyjdzie bezbłędnie. 



Smak jest dosyć specyficzny nie kwaśny, nie słodki nie gorzki ale inny i zapewne z zamkniętymi oczami mogłabym wskazać, że to jest morwa ;D   
Wykorzystałam ja do gofra ale tak naprawdę to większość zjadłam w pracy jako zdrową przekąskę. 



Z aronią miałam już do czynienia w herbacie i bardzo mi ta herbata zasmakowała bo uwielbiam owocowe herbatki tylko, że ja zazwyczaj je nie słodzę bo lubię poczuć smak tego owocu.  Mając przy sobie owoce aronii nie musiałam szukać herbaty po sklepach tylko sama mogłam kilka owoców dorzucić do szklanki z herbatą. 



Owoce aroni są malutkie i okrąglutkie .
 Osobiście nie widząc podpisu wzięłabym je za jagody :) 
Są to owoce w smaku dosyć cierpkie (nie każdemu ten smak może przypaść do gustu) ale jako wielki łasuch na soki, czy herbaty lubię ,gdy właśnie one takie są.


Jeśli wolicie dużą ilość śmietany do gofrów ( ja też się do takich osób zaliczam) to polecam dodawać jagody goji bo są one dosyć specyficzne w smaku i odpowiednią dzienną ilość raczej nie da się ich zjeść od tak.

19 komentarzy:

  1. mniammm pychotka, moja mama ma krzak aronii, jej owoce zbiera się po przymrozkach

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich gofrów jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają pysznie. Co najwyżej jadłam z bitą śmietaną i rodzynkami. Bardzo mi smakują również z bitą śmietaną i owocami z soków/ kompotów np. jagodami czy truskawkami. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ochoty na gofry mi narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam morwy.

    OdpowiedzUsuń
  5. AAAAAA ! Ale narobiłaś mi ochoty na gofry !! Ale nie mam na stancji gofrownicy ;[ ;[;[ buu

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bym tyle napchała wszystkiego, że tego gofra nie byłoby widać ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadłam morwy.. muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smacznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojeeej jak to pysznie wygląda ! :)

    fastwalking.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż przyszła ochota na gofry. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja poproszę przepis na gofra bo mi ostatnio nie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli mnie odwiedzasz bądź pewny/a, że i ja to zrobię:*