Cześć kochani!
Nigdy nie była ze mnie kucharka ale w czasie wolnym nudzi mi się więc gotuje i piekę, a zatem od czasu do czasu podzielę się z wami moimi prostymi wynalazkami.
Zazwyczaj inspirację także biorę z internetu aczkolwiek u mnie zdjęcia są naturalne hahah, a więc jedzonko wygląda tak jak wychodzi, a nie tak jakby miało wyglądać :P
Prosto mówiąc instagram, a rzeczywistość :D
Co potrzebujemy:
- ciasto francuskie dwie rolki
- piersi z kurczaka
- szpinak (ja miałam mrożony)
- mozzarella
- masło ziołowe, lub margaryna aby można było w garnku, czy na patelni przygotować szpinak
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, gyros lub do kurczaka, czosnek)
- świeży czosnek tj. jeden lub dwa ząbki
- jajko
- siemię lniane
- papier do pieczenia
- cytryna
Przygotowanie:
- kurczaka myjemy i kroimy na paski, kostki jak wam po prostu wygodniej następnie solidnie przyprawiamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut aby kurczak przeszedł przyprawami ja np. dzień wcześniej zostawiłam go na całą noc w lodówce. Następnie obsmażamy go z każdej strony dosłownie po minutce,
- szpinak w garnku, czy też na patelni rozmrażamy w łyżce masła ziołowego, dodajemy czosnek, przyprawy do smaku oraz pół łyżeczki soku z cytryny,
- mozzarelle kroimy na plasterki,
- ciasto francuskie tniemy na osiem mniejszych części lub na więcej w zależności od wielkości jaką chcemy uzyskać,
- w małej miseczce rozbijamy jajko dodajemy siemię lniane, którym będziemy smarować nasza zawijaski.
Kolejne kroki przygotowawcze:
- na blachę z piekarnika nakładamy papier do pieczenia by następnie kłaść na niego nasze kokardki, ślimaczki, warkocze jak wam wyjdzie zrolowanie tak będzie ;P
- na każdy kawałeczek ciasta po kolei kładziemy kurczaka, szpinak, mozzarellę i zwijamy,
- gotowe zawijasy smarujemy z góry wcześniej przygotowanym jakiem z siemieniem lnianym aby nam się nic nie przypaliło; w trakcie pieczenia czynność można powtórzyć
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.
Szybkie, proste nawet dla laika jak ja, a co najlepsze do środka można dać wiele rzeczy :P
Tak jak już wcześniej wspomniałam mój kurczak w cieście francuskim z szpinakiem i mozzarellą nie wyszedł pokazowo aczkolwiek bardzo smacznie myślę, że jeśli chodzi o wygląd to kwestia dopracowania, a jak na pierwszy raz to wyszło wyśmienicie :D
Ps. jeszcze parę tygodni temu nie mogłam zupy zrobić....
No przyznam, że wygląda bardzo apetycznie i pewnie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda, uwielbiam takie proste potrawy :)
OdpowiedzUsuńteż takie robię :) tzn zawijam różne owoce w ciasto z rolki
OdpowiedzUsuńale żeby: "z siemieniem lnianym aby nam się nic nie przypaliło"
OdpowiedzUsuńja preferuję raczej kminek, albo miętę
wypróbuję ;P
UsuńPotrzeba matką wynalazku, a takie proste przepisy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takich sakiewek.
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie :). Ja często korzystam z ciasta francuskiego i bardzo doceniam za łatwość robienia czegokolwiek, a do środka w zasadzie wszystko się nadaje :P
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńAle smakowicie się tu zrobiło :-) kurczak w tym cieście musi smakować obłędnie
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńTo co jemy ma nam smakować wygląd to coś co nie ma takiego znaczenia, sam kilka razy jadłem dania wyglądające strasznie, ale smaki miały genialne ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Chętnie przetestuję, chociaż z kurczaka raczej zrezygnuję, a mozzarellę zamienię na fetę ;) może wyjdzie jak ciasto filo ze szpinakiem i fetą?
OdpowiedzUsuńOO mam trochę fety dobry pomysł :D
UsuńPyszności! Kiedyś robiłam takiego kurczaka z dodatkami warzyw. :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie ci to wyszło i pewnie smaczne było ...
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie kieszonki z ciasta francuskiego. Zarówno na słono jak i na słodko :-)
OdpowiedzUsuńTeż mam wrażenie, że nie wychodzę z kuchni teraz... Muszę kupić przy okazji ciasto francuskie, dawno nic z niego nie robiłam.
OdpowiedzUsuńTen przepis jest wprost genialny dla mnie ;) Będę musiała go wypróbować, bo bardzo lubię szpinak
OdpowiedzUsuńMnimi, prosty przepis to jest fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekaway pomysł na przepis super blog
OdpowiedzUsuńbardzo fajne i jakże proste danie. Nie byłoby takie proste, gdyby człowiek pokusił się o własne ciasto francuskie
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie składniki, więc ich połączenie musi być pycha, chętnie spróbuję <3
OdpowiedzUsuń