środa, 1 kwietnia 2020

Kurczak w cieście francuskim (szpinak i mozzarella)

Cześć kochani!
 Nigdy nie była ze mnie kucharka ale w czasie wolnym nudzi mi się więc gotuje i piekę, a zatem od czasu do czasu podzielę się z wami moimi prostymi wynalazkami.
 Zazwyczaj inspirację także biorę z internetu aczkolwiek u mnie zdjęcia są naturalne hahah, a więc jedzonko wygląda tak jak wychodzi, a nie tak jakby miało wyglądać :P 

Prosto mówiąc instagram, a rzeczywistość :D  


 
 Co potrzebujemy:

  • ciasto francuskie dwie rolki
  • piersi z kurczaka
  • szpinak (ja miałam mrożony)
  • mozzarella
  • masło ziołowe, lub margaryna aby można było w garnku, czy na patelni przygotować szpinak
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, gyros lub do kurczaka, czosnek)
  • świeży czosnek tj. jeden lub dwa ząbki
  • jajko
  • siemię lniane
  • papier do pieczenia 
  • cytryna


Przygotowanie:

  • kurczaka myjemy i kroimy na paski, kostki jak wam po prostu wygodniej następnie solidnie przyprawiamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut aby kurczak przeszedł przyprawami ja np. dzień wcześniej zostawiłam go na całą noc w lodówce. Następnie obsmażamy go z każdej strony dosłownie po minutce,  
  • szpinak w garnku, czy też na patelni rozmrażamy w łyżce masła ziołowego, dodajemy czosnek, przyprawy do smaku oraz pół łyżeczki soku z cytryny,
  • mozzarelle kroimy na plasterki,
  • ciasto francuskie tniemy na osiem mniejszych części lub na więcej w zależności od wielkości jaką chcemy uzyskać,
  • w małej miseczce rozbijamy jajko dodajemy siemię lniane, którym będziemy smarować nasza zawijaski.


Kolejne kroki przygotowawcze:  

  • na blachę z piekarnika nakładamy papier do pieczenia by następnie kłaść na niego nasze kokardki, ślimaczki, warkocze jak wam wyjdzie zrolowanie tak będzie ;P 
  • na każdy kawałeczek ciasta po kolei kładziemy kurczaka, szpinak, mozzarellę i zwijamy,
  •  gotowe zawijasy smarujemy z góry wcześniej przygotowanym jakiem z siemieniem lnianym aby nam się nic nie przypaliło; w trakcie pieczenia czynność można powtórzyć



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.

Szybkie, proste nawet dla laika jak ja, a co najlepsze do środka można dać wiele rzeczy :P  


Tak jak już wcześniej wspomniałam mój kurczak w cieście francuskim z szpinakiem i mozzarellą nie wyszedł pokazowo aczkolwiek bardzo smacznie myślę, że jeśli chodzi o wygląd to kwestia dopracowania, a jak na pierwszy raz to wyszło wyśmienicie :D 

Ps. jeszcze parę tygodni temu nie mogłam zupy zrobić....
 
 

23 komentarze:

  1. Wędrówki po kuchni4:04 PM, kwietnia 01, 2020

    No przyznam, że wygląda bardzo apetycznie i pewnie jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda, uwielbiam takie proste potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też takie robię :) tzn zawijam różne owoce w ciasto z rolki

    OdpowiedzUsuń
  4. ale żeby: "z siemieniem lnianym aby nam się nic nie przypaliło"
    ja preferuję raczej kminek, albo miętę

    OdpowiedzUsuń
  5. Potrzeba matką wynalazku, a takie proste przepisy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fajnie :). Ja często korzystam z ciasta francuskiego i bardzo doceniam za łatwość robienia czegokolwiek, a do środka w zasadzie wszystko się nadaje :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smakowicie się tu zrobiło :-) kurczak w tym cieście musi smakować obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  8. To co jemy ma nam smakować wygląd to coś co nie ma takiego znaczenia, sam kilka razy jadłem dania wyglądające strasznie, ale smaki miały genialne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie! Chętnie przetestuję, chociaż z kurczaka raczej zrezygnuję, a mozzarellę zamienię na fetę ;) może wyjdzie jak ciasto filo ze szpinakiem i fetą?

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności! Kiedyś robiłam takiego kurczaka z dodatkami warzyw. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie ci to wyszło i pewnie smaczne było ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Często robię takie kieszonki z ciasta francuskiego. Zarówno na słono jak i na słodko :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też mam wrażenie, że nie wychodzę z kuchni teraz... Muszę kupić przy okazji ciasto francuskie, dawno nic z niego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten przepis jest wprost genialny dla mnie ;) Będę musiała go wypróbować, bo bardzo lubię szpinak

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnimi, prosty przepis to jest fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekaway pomysł na przepis super blog

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo fajne i jakże proste danie. Nie byłoby takie proste, gdyby człowiek pokusił się o własne ciasto francuskie

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam wszystkie składniki, więc ich połączenie musi być pycha, chętnie spróbuję <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli mnie odwiedzasz bądź pewny/a, że i ja to zrobię:*

Pamiętaj jednak o tym, że komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych. Dane te przetwarzane są dobrowolnie i w każdej chwili możesz z tego zrezygnować i usnąć. Celem ich zbierania jest zapobieganie spamu.