Cześć kochani dzisiaj mam zamiar się z wami podzielić przepisem na genialny sernik, który zrobi każdy!
Nawet ja, a że mam do gotowania i pieczenia średnie umiejętności to tym serniczkiem naprawdę łamie serca :)
Jest prosty i skuteczny, a co najlepsze można go modyfikować na swoje sposoby i również wyjdzie...
Przepis dostałam od teściowej, a że na instagramie i Facebooku pokazywałam wam ciacho i przepis chcieliście to czas najwyższy się z wami nim podzielić.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru (może być mniej)
1 żółtko
1/2 margaryny (może być masło)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kilogram białego sera (gotowy lub do przyrządzenia )
1 margaryna (ewentualnie masło)
1 szklanka cukru (mniej lub więcej)
4 jajka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe ( u mnie budyń czekoladowy robi furorę aczkolwiek można dać dowolny smak)
10 dekagramów rodzynek (ani razu ich nie dałam..dla chcącego rozmaitości w serniku)
Przygotowanie ciasta:
1 etap
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą aby były w miarę zbite i tworzymy dwie kule, które następnie wkładamy do zamrażalnika i pozostawiamy na co najmniej jedną godzinę.
Pamiętajcie o tym aby margaryna nie była prosto z lodówki bo będzie ciężko się ją gnieść i mieszać z pozostałymi produktami sypkimi.
Nie przejmuj się jak ciasto nie będzie zbytnio zbite mnie to się często zdarza ale w zamrażalniku i tak staje się twardsze...
Ps. mówiłam, że ten sernik jest łatwy i nawet jak nie wychodzi wszystko idealne efekt końcowy jest bardzo smaczny :*
Kochana masz właśnie godzinę dla siebie, a więc albo robisz kolejny krok w stronę ciasta, gdy na przykład masz kostkę sera i musisz go przygotować do pieczenia albo tak jak ja masz gotowca to nie pozostaje Ci nic innego jak relaks np na instagramie :D
Zapraszam do mnie KLIK
2 etap masa serowa
-Ser zmielić chyba, że posiadasz gotowy
-margarynę stopić i pozostawić do ostudzenia
-jajka utrzeć z cukrem oraz z budyniami w proszku
-utarte jajka wymieszać z serem i zimną margaryną na jednolitą masę (ser dodawaj stopniowo do masy)
-dodać rodzynki i wymieszać (o ile korzystasz z rodzynek)
3 etap
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce i rozłożyć na dnie dowolnej formy do ciasta, którą wcześniej możesz delikatnie usmarować margaryną.
Rozprowadź równomiernie masę serową na pierwszą część ciasta, które uprzednio starłaś na tarce (jeśli nie masz ochotę bawić się z tarką wystarczy, że ciasto ukruszysz w dłoniach)
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
4 etap
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciasto na jakiś czas w piekarniku aby za szybko nie opadło co i tak się stanie aczkolwiek nie róbmy mu szoku termicznego.
Na końcu można posypać cukrem pudrem.
Następnie możesz się cieszyć ciastem i jeść wspólnie lub samemu hahaha
Sernik możesz upiec w dowolnej formie, dzięki czemu będzie miało ono taki kształt jaki oczekujesz. Ciasto możesz jak najbardziej udekorować aby było jeszcze smaczniejsze i ładniejsze dla oka.
Ale mi narobiłaś smaka! w myślach już notuję, co muszę jeszcze dokupić;]
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Na pewno wyszedł apetyczny :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam i bardzo często robię, jednak margarynie mówię NIE!
OdpowiedzUsuńJak już serniczek to zdecydowanie na masełku. forma w kształcie serduszka urocza <3
OdpowiedzUsuńTo przepis idealny dla mnie.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZ takim prostym przepisem, to chyba i ja go potrafię zrobić, uwielbiam sernik :D
OdpowiedzUsuńNo i na niedzielę będzie ciasto
OdpowiedzUsuńZa sernikami jakoś nie przepadam. Wolę piec jakieś inne ciasta oraz ciasteczka.
OdpowiedzUsuńSernik w naszym domu zawsze mile widziany. Mój mąż je uwielbia, ja również
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smaka na noc :P
OdpowiedzUsuńLubię serniki, narobiłaś apetytu tym przepisem :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło! Muszę spróbować, bo takiego przepisu jeszcze nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWygląda super i wydaje się w miarę spoko do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :) Ja nigdy sama sernika nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńakurat nie przepadam za sernikiem, ale moja rodzina tak, więc chętnie skorzystam z przepisu :-)
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam i mogę jeść w każdych ilościach. Żona jest mistrzynią w pieczeniu serników, więc często u nas bywają
OdpowiedzUsuńJa za sernik podziękuję - to jedno z nielicznych ciast, których po prostu nie lubię :D
OdpowiedzUsuń