Cześć wszystkim.
Jak tam święta?
Brzuszki pełne?
Co dobrego piekliście do kawy?
Ja miałam średnią ochotę piec tym bardziej, że kilka dni wcześniej przed świętami zrobiłam sernik, a więc postanowiłam spróbować po raz pierwszy zrobić ciasto bez pieczenia i padło na trzy bita, które cieszy nasze podniebienie.
Przy tym cieście warto pamiętać jednak o tym aby kawa była gorzka, a nie słodzona bo ciasto jest mega słodkie, a szczególnie ten cały kajmak.
Do wykonania ciacha potrzebujemy naprawdę nie wiele, a szczególnie nie są tutaj potrzebne żadne umiejętności :D
Lista rzeczy:
- średniej wielkości blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
- większe opakowanie herbatników
- 1 duża śmietana 30%
- duże opakowanie serka mascarpone
- 1 puszka kajmaku
- gorzka czekolada ewentualnie mleczna
- cukier puder
W pierwszym etapie wykładamy blachę papierem do pieczenia oraz pierwszą porcją herbatników.
W między czasie szklankę śmietany miksujemy wraz z dwoma łyżkami cukru pudru by w kolejnym etapie zacząć dokładać serek mascarpone i go także miksować do uzyskania jednolitej masy, która po ubiciu będzie tak sztywna, że z miseczki nie spadnie nam na głowę :D
Taką gotową masą smarujemy pierwszą warstwę herbatników.
Po wysmarowaniu kremowego serka mascarpone kolejnie na tą masę dodajemy drugą partię herbatników.
Otwieramy puszkę masy kajmakowej, która u mnie miała tradycyjny krówko-wy smak i również całą zużywamy smarując drugą partię herbatników.
Na wierz masy kajmakowej dodajemy nie co czekolady, którą najlepiej zetrzeć na tarce aby były fajne wiórki; u mnie sprawdziły się drobne oczka.
I koniec!
Ciasto gotowe aczkolwiek trzeba pamiętać o tym iż musi postać ono nie co w lodówce mówi się, że przynajmniej dwie godziny aczkolwiek po dwóch lubi się troszkę trząść ja zostawiłam na całą noc i rano było doskonałe....
Smacznego.
Może kiedyś sobie spróbuję :D
OdpowiedzUsuńRobilam kiedys i super ciasto :) musze koniecznie zrobic znow :)
OdpowiedzUsuńRobiłam nie raz. Jest pyszne!
OdpowiedzUsuńMm same pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie ciasta!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziwnym trafem mam wszystko, więc nie pozostaje mi nic innego jak zrobić samemu ;-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam! może nie takie samo, ale podobne, o eeesssuu, ale dobre <3
Usuńciekawy wpis!
OdpowiedzUsuńuwielbiam go i często robię ;)
OdpowiedzUsuńMoja teściowa robi takie na biszkopcie i nazywa się to ciasto balowe :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, było pyszne, znikneło w kilka minut :P
OdpowiedzUsuńRzadko się zdarza, żeby jakieś ciasto mi naprawdę wyszło ;) - ale spróbuję, może tym razem się uda :)
OdpowiedzUsuńTrochę mnie przeraża ta krówkowa masa, chyba za słodka jest dla mnie :D
OdpowiedzUsuńciekawa treść i konkretny wpis
OdpowiedzUsuńinteligentny wpis
OdpowiedzUsuńjak zawsze interesujący wpis!
OdpowiedzUsuń